Hepatit C Değerleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?
20 Temmuz 2024

Hepatit C Değerleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hepatit C Değerleri

Hepatit C değerleri, Hepatit C virüsünün (HCV) varlığını ve vücutta oluşturduğu etkileri belirlemek amacıyla yapılan test sonuçlarını ifade eder. Bu değerler, kişinin HCV'ye maruz kalıp kalmadığını ve virüse karşı antikorların olup olmadığını belirler. Hepatit C değerlerine bakılarak, kişinin bu hastalığa neden olan virüse maruz kalıp kalmadığı anlaşılabilir. Ancak bu testler, virüsün aktif olup olmadığını doğrudan göstermez. Hepatit C değerleri genellikle pozitif ya da negatif olarak değerlendirilir. Test sonucunun pozitif olduğu durumlarda kişinin Hepatit C virüsüne maruz kaldığı anlaşılır.

Hangi Durumlarda Hepatit C Değerleri İstenir?

Hepatit C virüsü, karaciğer gibi önemli organların etkilenmesine neden olabilir ve bu nedenle birtakım belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. İştahsızlık, halsizlik, eklem ağrısı, ani kilo kaybı ve mide bulantısı gibi belirtiler Hepatit C belirtileri arasındadır. Hepatit C belirtileri olan kişilerde, damar içi ilaç kullananlarda, diyaliz görenlerde Hepatit C değerlerine ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda Hepatit C virüsü taşıyan anneden doğan çocuklar, sağlık sektöründe çalışanlar ve kronik karaciğer hastalığı olan kişilerin Hepatit C değerleri oldukça önem taşır. Hepatit C bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle kendisine bu hastalığın bulaştığını düşünen kişiler HCV virüsü taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için Hepatit C testleri yaptırmalıdır. Bu testlerin sonucu ortaya çıkacak Hepatit C değerleri kişinin bu hastalık hakkında bilgi almasına yardımcı olur. Hepatit C testlerinden, HCV virüsünün aktif olup olmadığı veya vücut tarafından atlatılıp atlatılmadığı anlaşılır.

Hepatit C Normal Değeri

Hepatit C normal değeri genellikle 0-1 IU/ml olarak kabul edilir. Ancak bu değer yapılan laboratuvara göre farklılık gösterebilir. 1 IU/ml'den yüksek olan durumlar pozitif olarak değerlendirilir.

Hepatit C Değerleri Test Sonuçlarına Göre Nasıl Değerlendirilir?

Hepatit C testleri, Anti-HCV testi, HCV RIBA testi ve HCV RNA testi olarak yapılır:

  • Anti-HCV Testi: Hepatit C virüsüne karşı antikorların olup olmadığını belirler. Bu test, HCV virüsünün halen aktif olup olmadığını göstermez; yalnızca geçmişte virüs ile enfekte olup olunmadığını belirler.
  • HCV RIBA Testi: Antikorların varlığının doğrulanması için yapılan bir testtir. Bu test, halen bu hastalığa enfekte olup olunmadığını göstermez; yalnızca virüse maruz kalınıp kalınmadığını belirler.
  • HCV RNA Testi: Kanda Hepatit C virüsünün olup olmadığını tespit eder ve virüsün aktif olduğu anlamına gelir. Bu test aynı zamanda Hepatit C tedavisi yapıldıktan sonra virüsün kanda hala bulunup bulunmadığını tespit etmek için de yapılır.

Hepatit C testleri sonucunda sonuç pozitif çıktığında kişinin şimdiye kadar farkında olmadan hafif dahi olsa Hepatit C virüsü ile enfekte olduğu anlamı taşır. RIBA testinin pozitif çıkması, Hepatit C virüsüne maruz kalındığını doğrular. RIBA testinde Hepatit C değerlerinin negatif olması ise ilk yapılan Hepatit C testinin yanlış pozitif olduğu anlamına gelir ve Hepatit C virüsü ile hiç enfekte olunmadığı şeklinde yorumlanır. Hepatit C testleri sonucunda pozitif 1 veya laboratuvar durum değerlendirmesine göre saptandıysa, HCV RNA testinde Hepatit C ile enfekte olunduğunun bir göstergesidir.

Ekstra Bilgiler

Hepatit C virüsü, kan yoluyla bulaşan bir virüstür. En yaygın bulaşma yolları arasında enfekte kan ürünleri, steril olmayan enjeksiyonlar ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşma bulunur. Kronik Hepatit C, tedavi edilmediğinde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile Hepatit C'nin ilerlemesi durdurulabilir ve hastalığın komplikasyonları önlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Viral Hepatit Etkileri ve Tedavisi

Viral Hepatit Etkileri ve Tedavisi

Hepatit B Taşıyıcının Riskleri

Hepatit B Taşıyıcının Riskleri

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı

Sarılık Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit C Tahlili ve Türleri

Hepatit C Tahlili ve Türleri