Bebeklerde Hepatit B Aşısı Uygulaması
11 Temmuz 2024

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Uygulaması

Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için çeşitli aşı uygulamaları ile bu sistemin güçlendirilmesi ve dışarıdaki olumsuz etkilere karşı korunması sağlanır. Hepatit B hastalığına yakalanmamaları için bebeklere gerekli aşı uygulaması yapılır. Hepatit B, karaciğer hastalıklarından biridir. Bebekler doğduğunda, ilk olarak Hepatit B aşısı uygulanır. Bu hastalık, karaciğere giren virüslerin çoğalması sonucu vücutla savaşmasına rağmen karaciğer hastalıkları, kanser veya karaciğer yetmezliği gibi problemlerin önüne geçmek için Hepatit B aşısı uygulanmaktadır.

Bebeklerde Hepatit B aşısının birçok önemi bulunmaktadır. Bu virüs bebeklerin vücuduna girdiğinde belirli bir süre sessiz şekilde çoğalırken, ilerleyen süreçlerde bağışıklık sisteminin tepki göstermemesi sonucu çoğalarak kontrol edilemez bir duruma neden olabilir.

Bebek doğduğunda uygulanan Hepatit B aşısı, ölü Hepatit B virüsü içerir. Vücuda girdiğinde, ilerleyen süreçlerde bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle vücudun Hepatit B virüsü ile savaşması sağlanır. Tek doz uygulama yapılırken, dozun bölünerek uygulandığı belirtilmektedir. Bebek doğar doğmaz hastanede uygulanan ilk Hepatit B aşısı ile aradan bir ay geçtikten sonra ikinci doz uygulaması gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak bebek altı aylık olduğunda son doz uygulaması yapılır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Sonrası ve Oluşturduğu Etkiler

  • Bebeklerin yaşamına devam edebilmesi için bağışıklık sisteminin güçlenmesi gerekmektedir; vücuda verilen zararsız virüsler ile bağışıklık sisteminin bunlara karşı bağışıklık kazanması desteklenir.
  • Bu süreçte yapılan aşılar ile bebekte bazı problemler görülebilir.
  • Bebeklerde Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra aşının yapıldığı bölgede şişkinlik veya kızarıklık gibi problemlerin görüldüğü belirtilmektedir.
  • Hepatit B aşısının uygulandığı kolun birkaç gün ağrı yaptığı belirtilmektedir. Bu süreç içerisinde ağrıya bağlı olarak bebekte huzursuzluk ve sürekli ağlama problemi meydana gelebilir.
  • Ayrıca bazı bebeklerde Hepatit B aşısından sonra yüksek ateş problemi görülür. Bu süreçte bebeğin ateşinin yükselmesi göz önüne alınarak doktor tarafından ateş düşürücü şurup uygulaması tavsiye edilir. Böylece gerekli tedbirler alınarak Hepatit B aşısının oluşturduğu etkilerden uzak kalınması sağlanır.
  • Milyonda bir ihtimal de olsa Hepatit B aşısına karşı bebeğin alerjik durumlar meydana getirdiği gözlenirken, bu süreçte doktorun yapacağı müdahaleler ile oluşan yan etkilerin giderilmesi sağlanır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hepatit B aşısının gerçekleştirilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle prematüre bebeklerde ve kilosu 2 kilonun altında bulunan bebeklerde Hepatit B aşısının uygulanması zarar teşkil eder. Bebeklerde Hepatit B aşısı, kilosu 2 kilonun üzerinde olan bebeklere uygulanırken; bu kilonun altında bulunan bebeklerde kilo alımı takip edilerek, 2 kilonun üzerine çıktığı durumlarda aşı uygulaması gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra bebeğe uygulanan Hepatit B aşısında bebekte oluşan yan etkilerin varlığı halinde doktor ile görüşerek diğer dozların uygulanmaması için doktorla irtibat halinde olunması gerekir. Özellikle vücudu reaksiyon gösteren bebeklere diğer dozlar sakınca teşkil edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fazıl

11 Temmuz 2024 Perşembe

Bebeğime Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra kolunda şişlik ve kızarıklık oldu, bu normal mi? Ayrıca birkaç gün boyunca kolu ağrıdı ve huzursuzdu, sürekli ağlamasının sebebi bu olabilir mi? Yüksek ateş durumu için ateş düşürücü şurup kullanmamızı doktor tavsiye etti, bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fazıl,

Hepatit B aşısı sonrasında kolunda şişlik ve kızarıklık görülmesi, ayrıca ağrı ve huzursuzluk yaşaması normal yan etkilerdendir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bebeklerin aşı sonrasında huzursuz olması ve ağlaması da sık karşılaşılan bir durumdur.

Ateş yükselmesi durumunda doktorunuzun tavsiye ettiği ateş düşürücü şurubu kullanabilirsiniz. Ancak, şurubu kullanmadan önce mutlaka dozu ve kullanım sıklığı konusunda doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir. Ateşin düşmemesi veya bebekte başka ciddi belirtiler görmenizin durumunda tekrar doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Geçmiş olsun, umarım bebeğiniz en kısa zamanda iyileşir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hepatit Çeşitleri Nelerdir?

Hepatit Çeşitleri Nelerdir?

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hepatit B Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hepatit B Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kronik Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit Karaciğer Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit Karaciğer Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit B Nedir?

Hepatit B Nedir?

Güncel

Kronik Viral Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Viral Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hepatit B Siroz Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit B Siroz Belirtileri ve Tedavisi